I samarbejde med SPUK afholder Mellemfolkeligt Samvirke konference om ungefællesskaber.
Læs mere her
0 Comments
Arbejder du opsøgende på gadeplan med at forebygge udsathed og kriminalitet blandt børn og unge? Og savner du ny viden, faglig sparring og udvikling i din praksis? Metropol gennemfører fra oktober 2018 et akademimodul i samarbejde med SPUK.
Læs mere om modulet her: SPUK evaluerer i øjeblikket projektet Årets Gentleman for SSP København. Årets Gentleman er et to-årigt projekt der løber frem til efteråret 2018. Årets Gentleman er en udløber af G for Gentleman, som blev etableret i 2011 af nogle unge, der er gået sammen i en gruppe for at skabe et nyt tøj brand og starte deres helt egen virksomhed.
I Årets Gentleman inddrages hvert halve år en ny gruppe unge fra et nyt boligområde, som dyster om titlen som Årets Gentleman. Projektet samarbejder mellem frivillige, professionelle, unge og deres forældre, for at lære de unge at blive aktive og positive medspillere i samfundet. Læs mere her Helsefondens bestyrelse har på deres møde d. 11/9 17 besluttet sig for at støtte en faglig alliance i forhold til unge med dobbeltdiagnoser. Formålet med Alliancen er, at fagpersoner (forskere og praktikere) skal:
Læs mere her SPUK har vundet et udbud i Socialstyrelsens kursuskatalog omkring at afholde kurser i den nye Voksenansvarslov for kommunale ledere og myndighedssagsbehandlere, der arbejder med anbragte børn og unge på både det psykosociale område og på specialområdet.
Kurset skal give deltagerne viden om bestemmelserne i voksenansvarsloven og det særlige ansvar, som den anbringende myndighed har for gennem afgørelser og det personrettede tilsyn at understøtte, at anbringelsesstederne drager den fornødne omsorg for døgnanbragte børn og unge. Kursus vil give en en grundig indføring i de nye regler, så deltagerne får redskaber til at træffe nødvendige myndighedsafgørelser efter voksenansvarsloven, og som led i det personrettede tilsyn bliver i stand til aktivt at forholde sig til, hvordan anbringelsesstedet mestrer sit voksenansvar. SPUK samarbejder med konsulent Wenche Svensson og juridisk konsulent Birgitte Hove, som vil stå for undervisningen på kurserne. Kurset er en del af boernekataloget.dk Læs mere om kurserne, herunder hvor og hvornår de afholdes her Kommunerne kan rekvirere kursus i 'Samarbejde og netværk i forebyggelse af ungdomskriminalitet og rekruttering til rocker- og bandegrupperinger for ledelse og medarbejdere fra kommunernes tværfaglige samarbejde'.
Kurset vil have et særligt fokus på inddragelsen af familien og den unges netværk, samt samarbejdet med professionelle og andre aktører i civilsamfundet, fordi det er helt centrale elementer i den forebyggende indsats i forhold til ungdomskriminalitet og rekrutteringen til rocker- og bandegrupperinger. Hvert kursus vil blive tilpasset den rekvirerende kommunes udviklingsområder og behov. I kurset involveres både ledelse og medarbejdere fra det tværfaglige samarbejde i kommunen. Ledelsen tilbydes ca. 1½ dag med fokus på at kvalificere implementeringen af nye strategier og indsatser. Medarbejderne tilbydes et 4 dages praksisnært og lokalt tilpasset kompetenceudviklingsforløb med vidensbaserede oplæg og fokus på udvikling af den lokale praksis. Kurset er en del af boernekataloget.dk Torsdag d. 28. april blev afslutningskonferencen for Unge i Partnerskaber afholdt i Vingstedcentret ved Vejle. På programmet var Jean Lave, professor emeritus i pædagogik og socialantropologi ved University of California, Berkeley, Californien. Se foredraget lige her: Folkemødet 2017: Produktionsskole-elever afholder 13 events og møder landets politikere og eksperter8/6/2017 Hør beretninger fra unge, der ikke går den lige vej gennem uddannelsessystemet, men har gået via samarbejder mellem produktionsskoler, virksomheder og civilsamfund. Disse beretninger er helt aktuelle ifm. det nye regeringsudspil Forberedende Grunduddannelse. ![]() Hvordan skaber man veje ud i virkeligheden? – Det vil unge produktionsskole-elever berette om gennem deres 13 events på Folkemødet 2017. – Kom forbi Pallehuset, bygget af eleverne selv, i området Danchells Anlæg, A2. Jeg oplever ofte, at folk dømmer mig ud fra min historie. Ligeså snart jeg fortæller om min opvækst, sætte de mig i en boks. En boks, som jeg måske ikke passer ind under, men de placerer mig der, fordi jeg ikke er som de andre, og fordi jeg har været igennem nogle "unormale" ting. (Pige, 19 år).
Nu er rapporten HØRT! - Unge med særlige livserfaringer deler ud af deres meninger og oplevelser udkommet. Fredag d. 28. april afholdes konferencen, Unge i Partnerskaber – veje ud i virkeligheden, på Vingsted Hotel & Konferencecenter.
Mød den amerikanske læringsforsker Jean Lave og hør om, hvordan fire af landets største produktionsskoler har arbejdet i partnerskaber med virksomheder, institutioner og civilsamfund. Konferencen er primært rettet mod produktionsskolelærere og -ledere, erhvervsskolelærere og -ledere, ungdomsskolelærere, UU-vejledere og andre fagpersoner med interesse for området. Konferencen er arrangeret af SPUK, Århus Produktionsskole, Randers Produktionshøjskole, Den Økologiske Produktionsskole og Esbjerg Forberedende Erhvervsskole - Produktionsskolen Esbjerg og vil blive gennemført i tæt samarbejde med Produktionsskoleforeningen SPUK har i løbet af 2015 og 2016 gennemført et kompetenceudviklingsforløb på Bustrup Hovedgård. Bustrup Hovedgård består af tre opholdssteder og en intern skole.
Kompetenceudviklingsforløbet tog udgangspunkt i det pædagogiske grundlag som SPUK udarbejdede for Bustrup Hovedgård i 2014. Målet for kompetenceudviklingsforløbet var at udvikle og træne den pædagogik, der var beskrevet i det pædagogiske grundlag, så det blev et fælles pædagogisk ståsted for de tre opholdssteder. I løbet af de 6 kursusdage (en lederdag og fem medarbejderdag), der er afviklet over de to år, er der bl.a. arbejdet med en lang række temaer fra systematisk hverdagspædagogik. Samlet set er der arbejdet med følgende temaer på dagene:
I januar måned afsluttede Professionshøjskolen Metropol og SPUK et kursus i Teorier og metoder i det forebyggende og gadeplansbaserede arbejde med børn og unge. Forløbet var rekvireret af de tre kommuner og Vestegnens Politi. Formålet med kurset var, at udvikle medarbejdernes evner til at arbejde gadeplansbaseret, og derigennem træne dem i en forebyggende og helhedsorienteret indsats. Deltagerne var 26 medarbejdere fra klubber, SSP og det opsøgende arbejde i de tre kommuner og medarbejdere fra Vestegnens Politi.
Kurset var et modul under Akademiuddannelsen i socialt arbejde, forløb over 8 undervisningsdage og blev afsluttet med eksamen i slutningen af januar 2017. Se mere om modulet her SPUK har sammen med PIHL INKLUSIVE udarbejdet en vidensopsamling om unge med dobbeltdiagnose for Helsefonden. I løbet af arbejdet med vidensopsamlingen blev det klart, at dobbeltdiagnose-begrebet er problematisk i sær i forhold til de helt unge. De vil typisk ikke have diagnoser – hverken i forhold til psykisk lidelse eller i forhold til misbrug. Derfor er dobbelt belastning et bedre begreb, fordi det opfanger de unge, der har psykiske vanskeligheder og som har et problematisk forbrug af rusmidler. Vidensopsamling peger på en lang række temaer, der er brug for at udvikle, hvis unge med dobbelt belastning skal have den hjælp, de har brug for. Temaerne spænder fra yderligere dansk forskning over styrkelse af det tværfaglige/tværsektorielle samarbejde til styrkelse af forebyggelsesindsatserne på det opbyggende, foregribende og indgribende niveau.
Du kan læse vidensopsamlingen her: Fortalerprojekt HØRT!
SPUK er i gang med et pilotprojekt, som giver unge med særlige livserfaringer mulighed for at få deres stemmer frem. Projektet er støttet af Veluxfonden og hedder Fortalerprojekt HØRT! Pilotprojektets tre faser: Forberedelsesfasen, pilotfasen og udrulningsfasen kører fra december 2015 til og med maj 2017. Formål med Fortalerprojekt HØRT! Det overordnede formål med Fortalerprojekt HØRT! er, at sikre en generaliseret formidling af unge med særlige livserfaringers egne holdninger, behov og perspektiver på hverdagslivet overfor offentligheden, beslutningstagere og Veluxfonden. Gennem forskellige metoder sætter vi de unges synspunkter på dagsordenen i forhold til hvilke problemfelter der er betydningsfulde i de unges hverdag. SPUK er inviteret til at stå for to laboratorier i forbindelse med Børnenes Dag, mandag den 21. januar. Børnenes dag er arrangeret af UNICEF i anledning af Børnekonventionens fødselsdag.
Overskriften er: Hvordan giver vi udsatte børn et bedre liv? I SPUK laboratorierne: HØR MIG! vil Klaus Goldschmidt Henriksen, fra SPUK og Rune Kieran fra Foreningen Gadefortællinger give nogle bud på spørgsmålene: Hvordan inddrager vi udsatte børn og unge? Hvordan ser det ud fra de unges eget perspektiv, og hvordan lyder de forskellige pædagogiske og etiske overvejelser i den sammenhæng? SPUK har i perioden 2013 til udgangen af 2016 gennemført kurset ’Systematik i sagsbehandlingen’ under Socialstyrelsens Børnekatalog i 19 kommuner landet over. Kurset er et såkaldt praksiskursus, hvilket betyder, at der i kurset arbejdes med alle en kommunes medarbejdere, der har myndighedsopgaver i forhold til sagsarbejdet i Børne- og Familieafdelinger. Kurset omfatter undervisning i arbejdet med underretninger, børnefaglig undersøgelse, handleplan og opfølgning/afslutning.
Arbejder du opsøgende på gadeplan med at forebygge udsathed og kriminalitet blandt børn og unge? Og savner du ny viden, faglig sparring og udvikling i din praksis? Metropol gennemfører fra oktober 2017 et akademimodul i samarbejde med SPUK.
Læs mere om modulet her: Hør unge der ikke går den lige vej gennem uddannelsessystemet berette om undervisning og produktion i samarbejde mellem produktionsskoler, virksomheder og civilsamfund.
Hvad betyder det at blive anerkendt for en god arbejdsindsats? Det vil elever fra produktionsskoler i Esbjerg, Aarhus, Randers og København give deres svar på gennem forskellige kreative events, som de selv står for på Folkemødet. Kom og mød: Formand for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen, tidligere kulturminister Marianne Jelved (RV), Anni Mathiesen (V), Torsten Gejl (Al), Trine Torp (SF), Jakob Sølvhøj (EL), Özlem Cekic og Lisbeth Zornig med flere, når de går i dialog med de unge. Det hele foregår i vores eget hus bygget op i paller af elever fra Århus Produktionsskole. Om unge i partnerskaber Nogle unge kan ikke gå den lige vej gennem uddannelsessystemet. For disse unge er der en anden vej: Produktionsskolerne. Fire produktionsskoler er gået sammen om projektet, Unge i Partnerskaber – Veje ud i virkeligheden, der arbejder målrettet med at udvikle tætte samarbejder med virksomheder, institutioner og foreninger om konkrete arbejdsopgaver ude i virkeligheden. Det er for eksempel når de unge transporterer møbler, støber cement, underviser i idræt eller arbejder i et lydstudie sammen med den verden, de skal møde efter skolen. Målet med partnerskaberne er, at de unge får netværk, lærer arbejdsplads- og foreningskultur og oplever direkte anerkendelse af deres indsats. Kontakt Chefkonsulent Klaus Goldschmidt Henriksen, SPUK Tlf.: 26 18 26 84 Mail: klaus@spuk.dk Socialpædagogernes A-kasse udbyder, i et samarbejde med SPUK, 3 ugers kursus i kombination med 8 ugers virksomhedspraktik Formålet med forløbet er at ruste ledige pædagoger på dimittendsats til at varetage det socialpædagogiske arbejde, der foregår på døgninstitutioner og opholdssteder, i skoler eller som kontaktperson, gadeplansmedarbejder, SSP-medarbejder, integrationskonsulent, boligsociale medarbejder, anden projektmedarbejder, kommunal plejefamilie, klubmedarbejder m.m. i foranstaltninger og indsatser for udsatte børn og unge. Forløbet vil også give en række socialpædagogiske redskaber til brug i arbejdet med udsatte voksne, herunder personer med psykiatriske problemstillinger.
Kurset opkvalificerer dig i:
Som en del af efterværnspakken reviderede SPUK I 2015 ungematerialet "Kort Fortalt" for Socialstyrelsen, så det ligger som en publikation i bogformat.
Socialstyrelsen udgiver nu et nyt oplag af denne efterspurgte håndbog til unge, der har været anbragt udenfor hjemmet og nu skal bo for sig selv. Hent den elektroniske udgave eller bestil den trykte udgave af håndbogen "Kort Fortalt" her. SPUK har for Socialstyrelsen og i samarbejde med Professionshøjskolen Metropol i perioden juli 2014 - juli 2015 formidlet den viden om efterværn og de efterværnsinitiativer, der udsprang af de SATS-puljemidler, der blev afsat i 2011.
”Det er altid en stor fornøjelse af arbejde sammen med SPUK. Indholdet tilpasses, så det rammer plet til lige netop vores kontekst, tiden udnyttes effektivt, underviserne har viden og holdninger som de ikke er bange for at dele ud af – og det bringer os videre på vores vej mod øget kvalitet i sagsbehandlingen”.
Else Zippor, Leder af Familie- og Handicapafdelingen i Vejle Midtvejsrapporten er skrevet af Line Lerche Mørck, Charlotte Johannsen, Karina Byskov Kristensen, David Roberto Andreasen og Christian Christrup Kjeldsen og udgivet af KULT (Konsortiet for forskning i Ungdomsliv, Læreprocesser og Transition) og DPU, Aarhus Universitet. Rapporten er første publikation og er en del af det igangværende udviklingsarbejde, hvor SPUK i samarbejde med fire produktionsskoler arbejder for at udvikle nye former for partnerskaber. Midtvejsrapporten stiller skarpt på, hvem de udsatte unge, som er med i partnerskabsprojektet, er, og hvilken betydning de meget forskellige partnerskaber har for forskellige udsatte unge.
Læs mere om midtvejsvejsrapporten her eller find rapporten direkte her. SPUK har udgivet en række bøger på det socialpædagogiske område. Flere kan købes her på hjemmesiden, eller de kan downloades i lighed med en række andre SPUK-udgivelser. Herunder kan du finde inspiration til en del af SPUK's bøger.
Bøger, der kan bestilles via hjemmesiden: Kontaktpersonhåndbogen - En vejledning til kontaktpersoner og samtidig inspiration til socialt og pædagogisk arbejde med udsatte unge i almindelighed. Bestil eller download den som pdf-fil her. 'Vilde piger, virksomme veje' - En erfaringsopsamling skrevet på baggrund af det treårige udviklingsprojekt 'Piger og Døgn'. I bogen finder du både viden om baggrunden for projektet og om de afprøvede værktøjer og metoder i arbejdet med de unge piger på forskellige døgninstitutioner. Bestil bogen her. 'Fortællinger fra Gaden' - En af SPUK's nyeste udgivelser. Bogen er resultatet af et formidlingsprojekt for unge mænd, der er vokset op i boligområder præget af bander, vold og radikalisering, og havde til hensigt at give unge en stemme i den offentlige debat. Bestil bogen her. Bøger, der kan downloades eller hentes som app: 'Det gode efterværn' - 10 unge mennesker fortæller om deres gode erfaringer med at få hjælp i overgangen til at blive voksen. Bogen kan bestilles i en trykt udgave eller downloades på Socialstyrelsens hjemmeside. 'Den sorte bog' - En lommebog for gadeplansmedarbejdere, hvori du kan få faglig inspiration og information om love, regler, de unges rettigheder mm. Bogen kan downloades her eller du kan hente den som app på App Store eller Google Play. Under fanebladet 'Udgivelser' finder du en samlet liste over alle SPUK's udgivelser. |